Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Φωτογραφία Δρόμου

Η 'Φωτογραφία Δρόμου' είναι ένα είδος φωτογραφίας ξεχωριστό από τα υπόλοιπα, εδώ ο φωτογράφος αλληλοεπιδρά με το θέμα του γίνεται μέρος της φωτογραφίας ο ίδιος, κάνει εμφανή τη παρουσία του ,με τη μηχανή του, και τις περισσότερες με θάρρος και αυτοπεποίθηση τραβάει τη φωτογραφία, έτσι δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς οτι υπέκλεψε τη φωτογραφία. Δεν έχει αναστολές και δεν φοβάται τίποτα.  Σε αντιδιαστολή η candid photography εμπεριέχει το παπαρατσικό – υποκλεπτικό στοιχείο. 

 Ο φωτογράφος Παναγιώτης Κασίμης του οποίου έχω παρακολουθήσει σεμινάρια αναφέρει : στις μέρες μας, είναι της μόδας η λεγόμενη «φωτογραφία δρόμου», η οποία έχει φτάσει να είναι η μαύρη τρύπα της φωτογραφίας. Ότι δεν μπορούμε να εντάξουμε σε μια φωτογραφική κατηγορία, το ονομάζουμε «φωτογραφία δρόμου» και λήγει το ζήτημα. Δημιουργείται, έτσι, ένα είδος ομπρέλας που καλύπτει το έργο πολλών και ανόμοιων φωτογράφων, ενώ ταυτόχρονα παροτρύνει τον αδαή να ασχοληθεί με αυτό το «είδος» φωτογραφίας. Και, στις περισσότερες περιπτώσεις, η δουλειά που προκύπτει είναι εντυπωσιακά ενσταντανέ, οπτικά πυροτεχνήματα, και θαυμασμός για τις ικανότητες του φωτογράφου στη χρήση του Lightroom.

Παρακάτω θα αναφερθώ σε μερικούς φωτογράφους που έχω παρακολουθήσει :
  
Bruce Gilden

Ένας γίγαντας του είδους ο Bruce Gilden είναι Αμερικανός φωτογράφος , γεννημένος στο Brooklyn το 1946, ασχολείται με τη φωτογραφία δρόμου πολλά χρόνια, είναι αυτοδίδακτος και το trademark του είναι οτι χρησιμοποιεί πολύ το εξωτερικό φλάς και δίνει στις φωτογραφίες του ένα δραματικό στιλ «Gilden look». Ο Bruce Gilden είναι φωτογράφος του  πρακτορείου Magnum. Πλησιάζει τους ανθρώπους στο δρόμο, με τη φιλμάτη Leica και το off camera flash (συνήθως) και τους τραβάει κοντινά πλάνα. Δεν έχει αναστολές. Ο ίδιος δηλώνει οτι χρησιμοποιεί πολύ το φλάς γιατί το φλας τον βοηθάει στο να οπτικοποιήσει τα συναισθήματα που του βγάζει η πόλη, την ενέργεια, το στρές, την αγωνία. Αυτό που βλέπει είναι ότι οι περισσότεροι που κυκλοφορούν στη πόλη είναι χαμένοι στις σκέψεις τους δε δίνουν σημασία στο τι γίνεται γύρω τους.

Eric Kim

Ο Eric Kim, γεννήθηκε το 1988 στο San Fransisco είναι ένας από τους φωτογράφους δρόμου που διατηρεί ένα από τα πιο ενημερωμένα-blogs σχετικά με Street Photography καθώς επίσης και ένα πολύ πετυχημένο κανάλι στο YouTube. συν τοις άλλοις διδάσκει τη φωτογραφία δρόμου σε workshops σε πολλά μέρη του κόσμουΤου έχει πάρει συνέντευξη το  BBC και έχει πολύ δυνατή παρουσία στα social media  Facebook, Twitter, Flickr and Google +
https://www.youtube.com/watch?v=J9vI79uflMY
blog:
http://erickimphotography.com/blog/




Daniel Arnold 

Είναι από το Brooklyn. Φωτογραφίζει και ανεβάζει στο instagram. Τα πρώτα χρόνια έβγαινε στο δρόμο με κινητό τηλέφωνο iPhone και στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει την ίδια δουλειά αλλά με μηχανή τύπου rangefinder και να χρησιμοποιεί  film.
Η δουλειά του σαν φωτογράφος άρχισε να γίνεται γνωστή από το instagram το 2012 με 1500 followers . Έγινε ευρέως γνωστός από ένα άρθρο του αμερικάνικου blog ‘Gawker’, που τώρα έχει κλείσει. Ο τίτλος του άρθρου ήταν : ‘Ο καλύτερος φωτογράφος του instagram’.

Το άρθρο του Gawker περιέγραφε, το πως είχε φάει απόκλεισμό από το instagram γιατί ανέβασε μια φωτογραφία από κοπέλες που έκαναν ηλιοθεραπία topless, και το πως κατάφερε να επιστρέψει με νέο λογαριασμό. Το 2018 έχει περίπου 175,000 followers και 2880 posts.

Το 2014 τη παραμονή των γεννεθλίων του ο τραπεζικός του λογαριασμός είχε μείνει μόνο με 90 $ και απελπισμένος όπως ήταν του ήρθε η ιδέα να πουλήσει τις φωτογραφίες του μέσω instagram. Γράφει το παρακάτω μήνυμα και μέσα σε λίγες μέρες πήρε παραγγελίες αξίας περίπου 15,000 $

Hello, I just turned 34 this second. For one day only I am selling 4x6 prints of whatever you want from my Instagram archive for $150 each. I swear I will never sell anything this cheap again. If you're interested, send a screenshot of the photo(s) of your choice to arnoldaniel@gmail.com (one d) and I will send a paypal invoice, followed by a signed print. Easy peasy. Happy my birthday. I love you


Δημήτρης Ζωγράφος ( τηλ συνέντευξη Μάιος του 2018)

Ο Δημήτρης Ζωγράφος γεννήθηκε στην Κολωνία Γερμανίας το 1969. Από το 1980  είναι μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης. Το 2006 παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στην σχολή"STEREOSIS" στην Θεσσαλονίκη  καθώς επίσης και αρκετά σεμινάρια όπως του Στράτου Καλαφάτη ,Porfolio reviews στα πλαίσια της Photobiennale , αρκετές  φορές παρουσιάσεις Porfolios reviews του Πλάτωνα Ριβέλλη και του καταξιωμένου διεθνή φωτογράφου Χάρη Κακαρούχα , φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στο παγκόσμιας κυκλοφορίας φωτογραφικό περιοδικό ISP στα πλαίσια συνέντευξης του Κωνσταντίνου Μάνου φωτογράφου τoυ πρακτορείου  Magnum . Το 2014  επιλέγει  μαζί με άλλους 7 φωτογράφους απο την Ελλάδα να παρακολουθήσει  7 ήμερο δωρεάν σεμινάριο του επίσης φωτογράφου του πρακτορείου Magnum Νίκου Οικονομόπουλου .
Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και διαγωνισμούς φωτογραφίας με αρκετές διακρίσεις



 Τα 3 βήματα στη φωτογραφία δρόμου κατά το Δημήτρη Ζωγράφο :


Βήμα 1ο : (Λογική) να μάθεις τεχνικά θέματα της μηχανής σου ρυθμίσεις ISO, διαφράγματα, ταχύτητες.
Βήμα 2ο : (Μυαλό)  να μάθεις τους κανόνες, το σωστό κάδρο, να μελετήσεις τους κλασσικούς φωτογράφους να δεις άλλους φωτογράφους. Σε αυτό το επίπεδο ξεκινάει και η αντιγραφή και αρχίζουν να πέφτουν τα πρώτα  ”like" και μαζί έρχεται και η  αναγνωρισιμότητα (πολλοί πέφτουν στην παγίδα της και μένουν εκεί)
Βήμα 3ο : (Σοφία) να επέλθει η υποχώρηση της λογικής και να βγει ο αυθορμητισμός. Τα ξεχνάς όλα και βγάζεις προς τα έξω τον εαυτό σου. Σε αυτό το επίπεδο έρχεται η μοναξιά και όχι  “ like”  για ένα μεγάλο διάστημα.


Η φωτογραφία δρόμου έχει καταντήσει προβληματικά απαγορευτικό είδος. Το πρόβλημα το έχει δημιουργήσει το ίδιο το internet και τα social media. Στις μέρες μας υπάρχει η αμεσότητα, ο καθένας μπορεί να σε βγάλει οποιαδήποτε στιγμή φωτογραφία και σε δευτερόλεπτα να σε ανεβάσει στα social media (facebook, twitter, instagram) χωρίς την άδεια σου και σε πόζα που δεν έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις.
Συμβουλές από το Δημήτρη προς νέους φωτογράφους όταν βγουν στο δρόμο για να βγάλουν φωτογραφίες: α) όχι φόβο, β) να πιστέψουν πως αυτό που κάνουν δεν είναι κακό, γ) να μη κρύβονται, ότι κάνουν να το κάνουν φανερά.


Emil Gataullin


Ρώσος φωρτογράφος, γεννημένος το 1972, ζει στο Korolyov κοντά στη Μόσχα.
το 2005 μπήκε στην Ένωση Φωτογράφων Τέχνης της Ρωσίας
με το που πήρε στα χέρια του τη πρώτη φωτογραφική μηχανή άρχισε να φωτογραφίζει τις επαρχίες της Ρωσίας.
https://emilgataullin.photoshelter.com/index


 Προτεινόμενος Εξοπλισμός για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τη Φωτογραφία Δρόμου:


Ευρυγώνιος φακός 20mm , 35mm, 50mm

Διακριτική φωτογραφική μηχανή (dslr μικρού μεγέθους ή mirror-less , compact,   rangefinder )

Χρήση φλας, εξωτερικού φλας


Ρυθμίσεις

Διαλέγουμε μια μηχανή με όσο το δυνατόν περισσότερα χειριστήρια για άμεσες ρυθμίσεις. (ISO, διαφράγματα, ταχύτητες, διόρθωση έκθεσης) να γίνονται όλα με ένα κλίκ.
Η Manual focus επιλογή είναι κάτι που το επιλέγουν πολλοί.
Απαραίτητο το προσοφθάλμιο σκόπευτρο (πενταπρισμικό κατα προτίμιση)
Καλό αισθητήρα τουλάχιστον 1in και APS-C ή full frame γιατί με χαμηλό φωτοσμό θέλουμε καλές επιδόσεις.


παρακάτω ακαλουθούν μερικές δικές μου φωτογραφίες :

Πειραιάς 2016 α/μ φιλμ 
 













Πειραιάς σταθμός Μετρό 2008 φιλμ 

Μοναστηράκι Ιούνιος 2018

 Η Σοφούλα Νοέμβριος 2016 Θεσσαλονίκη