Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Το μπριτζ



Αν κάνετε αναζήτηση της λέξης 'μπριτζ' στο google θα σας βγάλει μια σειρά από σελίδες σχετικές με το παιχνίδι - άθλημα... και πρώτη αυτή της  ΕΟΜ (Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπρίτζ). Κατά τη Βικιπαίδεια το μπριτζ είναι ένα ομαδικό πνευματικό άθλημα που παίζεται με μια τράπουλα από 4 παίχτες χωρισμένους σε δύο ζεύγη που κάθονται μεταξύ τους αντικριστά. Ο παράγοντας της τύχης στο μπριτζ είναι μικρός.
Αν θελήσετε να αναζητήσετε το μπριτζ στα αγγλικά πρέπει να προσθέσετε τον όρο "contract bridge" που είναι και η σωστότερη περιγραφή γιατί στο μπριτζ το παιχνίδι χωρίζεται σε δυο μέρη. Πρώτα έχουμε τη διαδικασία της αγοράς που καταλήγει στο συμβόλαιο και μετά τη διαδικασία της εκτέλεσης όπου κάθε ζεύγος προσπαθεί να κερδίσει (ή να πάρει) όσο το δυνατόν περισσότερες μπάζες (λεβέ).
Για να μάθει κανείς μπριτζ μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες- οδηγίες  στο διαδίκτυο ή να αγοράσει ένα από τα χιλιάδες βιβλία που έχουν γραφτεί σχετικά με το άθλημα αυτό. Ο καλύτερος όμως τρόπος είναι να παρακολουθήσει ένα κύκλο μαθημάτων σε ένα  από τους ομίλους στην Αθήνα ή στην επαρχία ( http://www.hellasbridge.org/omili ).
Το καλύτερο για κάποιον που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το μπριτζ είναι να ξεκινήσει τα μαθήματα με κάποιον φίλο/η και να παίζουν μαζί σαν ζευγάρι. Αν πάλι δεν βρείτε ζευγάρι για να ξεκινήσετε να μαθαίνετε - παίζετε μαζί, κανένα πρόβλημα στον όμιλο που θα πάτε σίγουρα θα σας βρουν εκεί ζευγάρι. Ο πιο σημαντικός κανόνας που πρέπει να τηρούμε στο μπριτζ είναι να έχουμε πάντα το ζευγάρι μας ευχαριστημένο.  Να μην παίζουμε ατομικά προσπαθώντας πάντοτε να ταιριάζουμε το στυλ του παιχνιδιού μας με αυτό του συμπαίχτη. Κατά τη διαδικασία της 'αγοράς' να χρησιμοποιούμε τις συμβάσεις που είναι εξοικειωμένο το ζευγάρι μας και όχι αυτές που αρέσουν σε εμάς. Σε αντίθετη περίπτωση ο συμπαίχτης θα δυσκολευτεί να θυμηθεί τι παίζουμε και κάπου θα κάνει λάθος. Αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το συμπαίχτη μας καλό είναι να τον αλλάξουμε την επόμενη φορά. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που να ταιριάζει στο στυλ του παιχνιδιού μας, αλλά και να μπορεί να ανεχτεί τις επιλογές μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: